• Àlbums il·lustrats amb lletra de pal

  Tornar
 • Els àlbums il·lustrats han agafat rellevància progressiva en els diferents àmbits infantils: a l’escola els docents aprofiten la combinació dels codis visual i lingüístic per a introduir els més petits en la màgia de les històries explicades. A les biblioteques sovint hi ha espais dedicats específicament a aquestes publicacions. Els conta-contes els utilitzen per a acompanyar les seves intepretacions. I també han entrat amb molta força a les cases on hi ha petits… i no tan petits.

  La característica principal dels àlbums il·lustrats és que el text i la imatge s’ajuden mútuament, no són independents, no poden funcionar l’un sense l’altre. Les il·lustracions dónen pistes sobre què està passant, i sovint el mateix dibuix completa un significat que no cal explicar amb paraules. Un altre tret caracteríctic d’aquestes publicacions és la seva estètica: el format, les cobertes de tapa dura, els jocs tipogràfics, el protagonisme de la il·lustració, els colors… Per tot això, els àlbums il·lustrats són idels per a a nimar la curiositat i promoure el plaer de llegir als més petits.

  I en canvi, la gran majoria d’àlbums il·lustrats s’editen amb lletra d’impremta, no solen estar pensats perquè els llegeixin els lectors novells. Els contes per a primers lectors acostumen a ser de format petit, moltes vegades en rústica, molt bonics però entesos com a “material de treball”. En aquest sentit, l’àlbum il·lustrat és un objecte de luxe, i trobar-lo amb lletra de pal un privilegi que no s’ha de deixar escapar.

  Aquí us presentem alguns d’aquests casos singulars: àlbums il·lustrats amb lletra de pal per a regalar als nostres lectors principiants:

  Com gat i gos: aquest és una història molt senzilla (per a nens molt petits, de 2-3 anys), amb textos breus i rimats. La tipografia és clara i les il·lustracions a plena pàgina. Un aprenent de lector pot compartir aquest llibre amb un germà més petit.

  Un  llibre: el conegut llibre d’Hervé Tullet invita el lector a jugar amb cercles de colors que es mouen, salten, cauen i es barregen. És d’aquelles obres per a totes les edats, una obra ja clàssica per la seva simplicitat i la seva màgia. El fet que els primers lectors puguin llegir les instruccions de Tullet directament dóna encara més força a aquest llibre.

  Et menjadé!: aquesta és la història d’un llop amb problemes de dicció que acaba fent-se vegetarià. Tot i que es pot explicar a nens de 3-4 anys, és perfecte per a practicar la lectura. La tipografia s’adapta a l’expressió: per exemple la lletra augmenta de tamany quan el llop crida o quan s’ha de remarcar que fa 3 hores que s’espera.

  Quan l’home més fort del món agafa el telèfon, tothom el confon amb la tieta Encarna: una història de final sorprenent, amb força text. L’argument de la narració és ideal per a lectors de 5-6 anys.

  La sargantana: un àlbum molt bonic, allargat com una sargantana, amb text rimat. El text és molt clar, de tipografia gran, tot i que no és de fàcil lectura.

  A disfrutar-los tot, grans i petits!

  Deja un comentario

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *