• Els jocs d’espera

  Tornar
 • Els qui hem tingut o tenen canalla petita sabem com costa passar les estones que inevitablement s’han de passar esperant: a la consulta del metge, al restaurant a l’hora de la gana, a les estones de descans quan es fa un viatge…, situacions en què la mobilitat dels nens està reduida per les circumstàncies. Llocs i moments en què no es pot recòrrer a la pilota, al patinet o al parc infantil.

  En aquests moments és convenient tenir previstos jocs i distraccions que ajudaran els nens (i els pares!) a romandre una estona quiets i tranquils: els anomenem els jocs d’espera.

  Tenim els tradicionals jocs de paraules, com dir paraules que comencen per una lletra determinada, les paraules encadenades, el “qui és qui” (posem per cas al restaurant, es tracta de deduir a través de preguntes “de sí o no”, un comensal determinat d’una altra taula: “té els cabells rinxolats?” “És una mama?”, etc.). La varietat i quantitat d’aquesta mena de jocs només té el límit de la imaginació de cadascú.

  Pensant en possibilitats més sofisticades, tenim tota l’amplíssima oferta de jocs de cartes que van molt més enllà dels jocs amb cartes espanyoles que tots coneixem. L’oferta és realment espectacular, i  al mateix paquet hi acostumen a constar tant l’edat recomanada com el nombre de jugadors. Mai no havia estat tan fàcil trobar un joc de cartes adaptat a cada cas.

  La necessitat de distreure els petits en situacions d’espera és tan gran que els fabricants de joguines, a més dels jocs de cartes, ténen línies de productes de mida petita que s’adapten a aquests casos. La casa Haba té una col·lecció de jocs de taula minis, senzills de jugar i reduits de mida: des de “minimemos” al petit Frutal passant per La banda de lladres, un bon surtit per a totes les edats. La casa Djeco proposa les sèries Minijocs i Minilògic, una gamma molt variada de jocs a manera de cartes grans que van des de trobar el contrari, assenyalar la figura que falta, jocs de càlcul, sudokus, sopa de lletres… La col·lecció Avivament, una mena de ventall de fitxes allargades amb jocs visuals d’observació i memòria, ofereix distracció per edats que van dels 3 fins als 11 anys.

  Per canalla a partir dels 6 anys tenim els petits jocs d’habilitat manual o jocs de paciència: peces de fusta o de metall que s’han de muntar i desmuntar trobant “el truc”. Els “puzzles diapositiva”, on les peces estan encastades dins d’un marc i es traslladen per tal d’ordenar-les, són molt convenients per als viatges, ja que les peces no es perden i el joc sempre és a punt per continuar.

  Altres jocs per portar a llocs com casa els avis, una casa rural o un hotel, són els puzzles de capsa petita, que no vol dir necessàriament que les peces ho siguin. La casa Eeboo té puzzles per 3-4 anys (20 peces grans) encabides en una capseta adaptada a la mida de les peces. El mocador Mocmoc, de què us parlàvem l’altre dia, és una altra opció. Així com els quadernets de pintar, quaderns de gomets o fulls de papiroflèxia: res de tot això és aparatós ni pesa i proporciona hores de distracció.

  No podem oblidar objectes tan familiars, remenuts i versàtils com els ioiós i les baldufes, darrerament una mica oblidats. Aquestes últímes es mereixen un article a part.

  Deja un comentario

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *