• Els llibres per mirar i xerrar

  Tornar
 • Quan la canalla ha après a aguantar-se dreta i arrenca a caminar, concentra durant molt temps bona part de la seva energia en una altra missió tant o més estimulant: aprendre a parlar.

  En aquesta etapa tan emocionant són molt útils els llibres “per mirar i xerrar”. Com que estan pensats per aquesta edat, sovint són de pàgines de cartró i de format més aviat gran, per facilitar a la canalla el pas de les pàgines i perquè les imatges siguin ben grans i clares.

  Totes les editorials especialitzades en llibre infantil tenen la seva pròpia col·lecció de llibres “per mirar i xerrar”. Aquí us n’ensenyem alguns de prou coneguts i suggerents.

  N’hi ha que combinen il·lustracions amb fotos reals de nens, animals u objectes quotidians, d’altres són de plena il·lustració més o menys realista. Tots tenen en comú, però, que no són contes, no hi ha un argument. Acostumen a classificar les imatges per temes (“animals de la selva”, “l’escola”, “els transports”, etc…) i el text és un element molt secundari. El nen s’entreté a assenyalar allò que més li crida l’atenció i s’anima a imitar el so que fa (bup-bup, mèu-mèu, brum-brum) o a dir-ne el nom.

  En un primer estadi, l’adult li pot anar anomenant les imatges i també inventar-se històries o cançons. Una altra possibilitat és fer-lo parlar preguntant-li, posem per cas, “on és el gatet que dorm?” Quan el nen ja és una mica més grandet, serà ell qui podrà anomenar directament els personatges i els objectes del llibre, coneixerà l’ordre on apareixen i el seu lloc exacte, i començarà a inventar-se ell mateix les seves pròpies historietes: una porta oberta al món dels contes.

  Deja un comentario

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *