• Els primers jocs de taula

  Tornar
 • Quan una servidora era petita, el primer joc de taula amb què t’incorporaves als jocs de grup de la família era La Mona, un joc de cartes molt senzill d’aparellar cartes. De La Mona passaves al Joc de l’Oca i al Parxís, i d’aquests al Monopoli. Aquesta era la cultura bàsica de jocs de taula dels petits. De fet, tots aquests jocs es mantenen encara  ben ferms dins del rànquing de jocs més jugats, són veritables clàssics del sector.

  Ara bé, ja fa anys que, de la mà dels països freds del Nord d’Europa, hem anat incorporant moltes altres possibilitats de jocs de taula. Amb les darreres generaciones de pares i mares tan implicats i conscients de la importància de la qualitat del temps passat en família, aquests jocs estan experimentant un autèntic moment d’or perquè se’ls valora més que mai.

  Els pares d’avui troben en els jocs de taula uns aliats molt útils per a treballar valors fonamentals de l’educació dels petits. D’entre tots aquests valors, que n’hi ha molts, en subratllem tres:

  -Poder compartir una activitat lúdica entre tots els membres de la família (des dels petits fins als besavis, si n’hi ha!), o entre grups d’amics (tots petits o bé grups de pares i fills). El valor de pertànyer, de sentir que es compta amb tu.

  -Aprendre a conéixer, seguir i acceptar unes regles comunes a tot el grup. Saber que el fet de pertànyer implica admetre una organització, unes normes i uns límits (i de retruc, desenvolupar la paciència i el respecte).

  -Aprendre a perdre, un molt bon exercici per a construir l’autoestima.

  Igual com passa amb l’aprenentatge dels idiomes, que com més petita és la canalla amb més facilitat aprenen, els jocs de taula a una edat primerenca (2, 3 anys) faciliten els nens a saber disfrutar del joc compartit i a empapar-se de les seves ensenyances.

  I ara unes quantes recomanacions de jocs que coneixem i dels quals en donem garantia. Són de les cases Haba i Djeco.

  A partir dels 2 anys:

  El primer dels primers: El primer frutal, és la versió per a petitets del famós joc cooperatiu d’Haba El Frutal. Amb grosses fruites de fusta fàcils d’agafar i un super dau per a les primeres tirades.

  També d’Haba és l’1,2,3, salta la granota!, un joc per a iniciar-se en els jocs de circuit i a comptar fins a a 3.

  Animal sobre animal (Haba) proposa diferents opcions de joc, un dels quals és cooperatiu. Els animals de fusta s’han d’apilar formant una torre segons les propostes del dau.

  A partir dels 2 anys i  ½:

  A Little Memo, de Djeco, un dels 9 animalets del jardí  s’ha amagat sota les plantes; qui es recorda de quin és?

  A Little Cooperation (Djeco), 4 amics del Pol Nord volen tornar a casa, però han de travessar un pont que es pot estavellar. Tots els jugadors van a una per aconseguir un objectiu comú.

  Little circuit és un joc de circuit de Djeco (un pre-parxís, per entendre’ns), on els animalons de goma avancen segons el color que marca el dau.

  Per entre 3 i 4 anys:

  A partir dels 3 anys s’amplien moltíssim les possibilitats. El joc estrella a partir d’aquesta edat és el Memo (totes les cases de joguines en tenen) i és d’aquells jocs bàsics de pràctica “obligada”. Hi ha variants de memos més sofisticats per a canalla una mica més gran.

  D’entre totes les altres opcions per aquesta edat, en destaquem els jocs de tacte, per la seva originalitat i pel fet d’exercitar un sentit una mica oblidat (pensem en la quantitat de jocs que hi ha basats en el sentit de la vista i també de l’oïda). Precisament la “incompetència humana” pel que fa al tacte fa d’aquests jocs un desafiament molt estimulant.

  Tenim el Tactilo loto, de Djeco, en què s’han de reconéixer les figures de goma sense mirar-les.

  Per la seva banda, Haba proposa el Palpar amb el tacte, amb figures de fusta i roba, i sobretot, l’Atrapadraps, més difícil, en què s’han de distingir diferents textures de roba. Aquest últim és un joc de gran recorregut, apte per a canalla fins a ben bé els 10 anys.

  Deja un comentario

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *