• Fer i rebre regals

  Tornar
 • Tots hem tornat o hem canviat algun regal que no ens ha fet el pes. Actualment tornar un regal és el més normal del món. Fins al punt que passades les festes de Nadal hi ha portals que s’anuncien per a posar a la revenda aquelles coses que hem rebut i que en realitat no volem.

  Comprem regals amb garantia: “si no li agrada, es pot canviar”. D’aquesta manera, és impossible equivocar-se. Però què hi ha al radera d’aquest costum tan extès d’entendre el regal com una mercaderia intercanviable?

  Els regals que ens fem en aquestes festes de Nadal i els que ens fem al llarg de l’any són teòricament voluntaris. Ningú té l’obligació “legal” de fer un regal, es tracta d’un acte lliure. De fet, l’intercanvi de regals és una activitat humana tan antiga com la pròpia humanitat. A totes les societats primitives hi ha rituals de donar, celebracions en què s’intercanvien presents. Tu fas un regal i en reps un altre: d’aquesta manera l’un i l’altre s’igualen, l’un no és ni superior ni inferior a l’altre.

  El problema és quan ja no som capaços d’acceptar un regal com allò que és: una cosa que algú ens dóna després d’haver fet un doble esforç (l’ha pensat per a nosaltres i l’ha pagat). O potser el problema en realitat és que aquest acte lliure de regalar sovint es converteix en una obligació “moral”, en un compromís forçós. Llavors el regal potser ja no és un do, sinó una càrrega. I com que tots sabem que el regal es pot canviar (o fins i tot “recuperar-ne” els diners!),  regalem i rebem regals amb aquesta premisa.

  Potser ens hauríem de plantejar deixar de fer els “regals-obligació” i fer només els “regals voluntaris”. Potser estaria bé que intentéssim recuperar el sentit original del regal, recuperar el sentit d’acceptar allò que se’t dóna. I estaria bé que els nens i les nenes aprenguessin a rebre i fer regals com el plaer purament humà que és, i no com un dret adquirit d’insatisfacció constant. I si definitivament allò que t’han regalat no t’agrada gens, o no n’has de fer res, o ho tens repetit, regala-ho tu al teu torn, passa-ho a algú altre que ho apreciarà i en farà ús. No convertim aquest costum fantàstic i ancestralíssim de fer i rebre regals en un mer intercanvi de mercaderies.

   

  Deja un comentario

  Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *